Treceți la conținutul principal

Napoleon III cel neiubit


Lucian Boia, Napoleon III cel neiubit, Humanitas, Bucuresti, 2008


Lucian Boia ramane in primul rand un pasionat al istoriei istoriilor. Cunoscut pentru explorarile sale in istoria imaginarului si mentalitatilor, starnind senzatie cu "Istorie si mit in constiinta romaneasca", abordeaza acum o tema care i se potriveste ca o manusa, si anume pe Napoleon al III-lea imparatul Frantei.


Napoleon al III-a este in primul rand un personaj de controversa istorica majora. Aflam, tot de la Lucian Boia, ca nici pina astazi imaginea sa in istoriografia francaza "oficiala" nu este clarificata.


Un astfel de subiect incita pe un autor ca Lucian Boia care scrie mai putin o biografie a imparatului, si mai mult un studiu al acestei controverse istoriografice. Caci in functie de distanta in timp, de abordarile politice ale unui moment sau altul, istoria lui Napoleon al III-lea s-a scris in cele mai divese tonuri, de la detractare absoluta, un politician lipsit de scrupule care a condus Franta la momentul unei catastrofe - infrangerea in fata germanilor la Sedan, pana la adulatie, e drept mai rara, a unui vizionar care a luat-o inaintea timpului sau. Aceasta istorie a istoriilor despre Napoleon al III-lea constituie substanta cartii lui Lucian Boia, si partea cea mai pasionanta.


O alta contributie intresanta a lui Lucian Boia, si de o originalitate de necontestat, este raportul dintre crearea Statului Roman, cu momentul sau culminant 24 ianuarie 1859, si politica lui Napoleon al III-lea. Astfel crearea Statului Roman este analizata din perspectiva de proiect al lui Napoleon al III -lea, si mai ales plecand de la constatarea ca acest proiect a fost ,poate, unicul care se apropie de o reusita integrala a controversatului imparat. In consecinta, daca Napoleon al III-lea este un personaj care si-a "castigat" o posteritate indoielnica la el acasa, in mod explicabil, dar intrigant fata de ciudateniile istoriei, se bucura de admiratia constanta in randul unui popor indepartat, a romanilor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…