Treceți la conținutul principal

Mielul:Evanghelia dupa BiffCristopher Moore, Mielul:Evanghelia dupa Biff, tovarasul de joaca al lui Isus, trad. Iulia Gorzo, Iasi, Polirom, 2008

Probabail veti spune plictisiti ca este inca o carte care reinterpreteaza viata lui Isus. De cand succesul cartii "Codul lui da Vinci" s-a inregistrat o adevarata inflatie de carti de acest gen. Din fericire in cazul de fata autorul nu are pretentii filosofic-teologico-esoterice, ci doar doreste sa adauge o nota vesela unei traditii care a ajuns sa fie exploatata din ce in ce mai incrancenat in cultura contemporana.

Astfel se naste Biff, veselul tovaras de viata din copilarie al lui Isus care ne prezinta tot ce stiam dintr-o alta perspectiva, in care sarcasmul si ironia sunt principalele trasaturi.

Astfel ca avem un inger cam retardat, un Isus cam pasionat de slanina, niste apostoli aproape ridicoli. Biff, companion permanent al lui Isus din copilarie pina la sacrificiul sau, se afla in situatia sa scrie o evanghelie despre tot ceea ce ceilalti evanghelisti nu au scris, mai ales perioada pina la 30 de ani, cand Isus si-a inceput misiunea.

Pentru ca lucrurile sa fie mai familiare noua autorul recurge la tot ceea ce cultura pop ne face familiar, Isus si Biff ucenicesc prin cele mai diverse locuri, Kabul, China, India, invata de la magi orientali, calugari shaolin (inclusiv kung-fu), invatatori yogini. Un amestec fictional placut, asa ca nu trebuie sa ne obosim sa observam imposibilitatile istorice.

De altfel autorul poate sa descrie veridic lumea Israelului din timpul vietii lui Isus, dar fara sa insiste si sa plictiseasca, caci Maria Magdalena poate fi numita la urma urmei si Maggie.

Cartea, desigur, nu se adreseaza habotnicilor in ale credintei, dar ceilalti vor aprecia randurile in care Biff vorbeste despre evolutionism cu Isus, si vor hohoti cu gandul ca si rasul e divin.

Comentarii

Anonim a spus…
A fost geniala cartea! Din pacate sunt foarte multi care au luat-o in serios si acum o critica...

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…