vineri, 25 noiembrie 2011

Decizie CJUE cu privire la copyright-ul radiodifuzorilor

În 4 octombrie 2011 CJUE a emis o importantă decizie în cauza implicînd pe Karen Murphy, deţinătoarea unui bar din Portsmourth, împotriva Football Association Premier League (FAPL) şi Sky Sports.

Situaţia de fapt.

FAPL ,organizatorul Premier League, acordă drepturi de transmisie a meciurilor de fotbal către radiodifuzori care le transmit criptat, utilizatorii având nevoie de un deodor şi un card contra cost pentru a viziona meciurile. Pentru teritoriul Marii Britanii radiodifuzorul care deţine drepturile de transmisie este Sky Sports.
Karen Murphy a cumpărat un decoder şi un card de la un radiodifuzor din Grecia, care avea drepturile de transmisie pentru acel teritoriu, şi l-a utilizat în barul său din Portsmouth Marea Britanie.
FAPL şi Sky Sports s-au plans că această utilizare este una nelegitimă ţinând seama de teritoriul în care era utilizat decodorul şi cardul emis de un radidifuzor care avea drepturi de transmisie în Grecia.
Decizia
CJUE a hotărât că FAPL şi Sky Sports nu pot interzice unui radiodifuzor din altă ţară să vândă decodoare şi cardurile aferente către utilizatori din afara teriotriului lor, pentru că aceasta ar contraveni regulilor europene privind competiţia iar orice restricţie în acest sens ar contraveni la principiul liberei circulaţii al bunurilor şi serviciilor.
Curtea a stabilit că FAPL nu poate dispune de un drept de proprietate intelectuală asupra meciurilor în sine pe care Curtea nu le consider o operă, ci doar unele elemente legate de transmisia meciurilor (sigle, imnul Ligii, etc.) pot fi protejate astfel. Opionia curţii este interesantă faţă de opiniile din doctrină privind existenţa unui “drept de stadion” care ar fi şi el un drept de proprietate inelectuală.
Pe de altă parte Curtea a statuat că utilizarea în bar, care nu este o utilizare individual, ci o comunicare public şi în acest sens Karen Murphy se află în situaţia unei utilizări ilegitime.

Niciun comentariu: