Treceți la conținutul principal

Ecler

Eclerele erau, probabil, cele mai sofisticate dintre prajiturile accesibile din copilarie. Era imposibil sa las la o parte sansa de a-mi aminti de gustul copilariei cand mergeam la cofetarie.

Inrgrediente:
Pentru chou


  • 300 ml apa
  • 200 g faina
  • 75 g ulei
  • 6 oua (360 g). Atentie, este importanta cantitatea. Daca sunt oua foarte mari e posibil sa fie de ajuns 5. daca sunt oua mai mici se poate sa fie nevoie de 7.
  • un praf de sare 
  • o lingura de zahar
Pentru crema de vanilie.

  • 4 oua
  • 270 g zahar
  • 200 g faina
  • 750 ml lapte
  • 4-5 picaturi esenta de vanilie.
Pentru glazura de ciocolata

  • 120 ciocolata neagra
  • 70 g unt
  • 1 lingura apa
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri cacao
Chou. Reteta e buna de stiut pentru ca pot fi folosite si la pateuri sau alte tipuri de prajituri.

Se fierbe apa cu ulei, zahar si sare. Se ia de pe foc, dupa clocot,  si se amesteca cu faina. Se lasa sa se raceasca.

Dupa ce se raceste se adauga ouale, unul cate unul. Se amesteca cu grija cu mina, pina cand se incorporeaza bine fiecare ou. Aluatul devine treptat elastic. La un moment dat, adica dupa cele 6 oua, are o consistenta placuta. Un ou mai putin e cam sfarmicios, un ou mai mult devine o pasta cleioasa. castronul trebuie sa fie perfect curat toata faina sa se fi contopit in aluat.
Se fac formele. Eu le-am facut cu o lingura de inghetata. ies cam 25. Pot fi facute si cu un spritz mare (pot iesi si 50 asa) sau li se poate da o forma alungita cum sunt prezentate deobicei in cofetarii.

Se pun in tava pregatita cu hartie de copt. Cuptorul va fi pregatit la 210 grade (foc maxim) se lasa cam 20 de minute asa. Dupa care se reduce temperatura la 180 grade, si se mai coc inca 10 minute. In final se intredeschide usa cuptorului (se pune un prosop impaturit in usa) si se mai lasa 10 minute. Sunt destul de pretentioase, asa ca urmariti-le in timp ce se coc. Schimbati pozitia tavii daca tind sa se arda superior sau inferior. Neaparat lasati usa intredeschisa la finalul coacerii, pentru ca este important sa se deshidrateze si vaporii de apa sa iasa din cuptor.
Pentru crema, bateti ouale cu zaharul si vanilia. Apoi se adauga faina si la final laptele. Pe o baie de aburi, intr-un vas termorezistent se pune compozitia si se amesteca pina se ingroasa la consistenta dorita pentru crema.
Cu ea se umplu choux-urile.

Pentru glazura, tot pe o baie de aburi, in vas termorezistent, se topeste ciocolata. Apoi se adauga untul, uleiul , apa, si se amesteca. La final praful de cacao. Se toarna peste choux-uri si se lasa sa se raceasca. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…