marți, 29 noiembrie 2011

Temeri privind gTLD

Pentru cine încă nu ştie gTLD este extinderea spectrului de domenii de internet pusă la cale de ICANN (administratorul internaţional al domeniilor de internet). Pe lângă arhicunoscutele domenii ".com", ".ro", etc. se vor putea înregistra, de la 12 ianuarie 2012, practic orice combinaţie de semne ca domeniu. Va fi probabil un".google", iar băieţii din industria sexului abia aşteaptă sa prindă domeniul ".xxx". Aş putea să îmi fac şi ".tudoriu", doar să am cei 183.000 de USD ceruţi de ICANN pentru acest "moft".

Sună bine, dar multe corporaţii se tem că lucrurile nu vor evolua atât de bine. O Asociaţie Association of National Advisers (ANA) a depus o plângere Departamentul Comerţului în Statele Unite împotriva sistemului preconizat de ICANN.


Problema este că noul sistem pune sub presiune pe posesorii de mărci în a face investiţia de a cumpăra domeniile corespunzătoare mărcilor lor pentru a-şi apăra imaginea de marcă. Ceea ce în vremuri de criză nu e aşa binevenit. Pentru că aceste domenii pot fi ocupate de oricine şi nu neaparat de deţinătorul mărcii.

Niciun comentariu: