Treceți la conținutul principal

Cartea lui Saladin

 Tariq Ali, Cartea lui Saladin, Humanitas, 2011

Un roman istoric despre Saladin, eroul lumii arabe in calitatea sa de personaj care a condus lupta musulmanilor de alungare a cruciatilor din Orientul apropiat, cu marea izbanda de a relua cetatea Ierusalimului de la acestia.

Cartea are un fir narativ compus cam scolareste: un scrib consemneaza povestile despre Saladin, iar pentru diversitate totul este impanat cu o intriga de harem.

Totusi viata sultanului Saladin, precum si exotismul lumii sale sunt suficient de interesante ca sa tina cititorul in priza. 

Saladin e un personaj usor de manipulat propagandistic. Pe de o parte este un erou care indeamna la unitatea musulmanilor impotriva mai puternicilor crestini, un mesaj mereu actual si puternic in lumea musulmana. Pe de alta parte, Saladin a manifestat in multe situatii toleranta, deci se poate lansa si un mesaj de toleranta printre musulmani in numele sau.

Cea mai indrazneata idee lansata de autor este aceea ca lumea musulmana este slaba prin aceea ca jumatate din popukatia sa este in afara vietii active: femeile. Si incearca sa lanseza o dezbatere precum ca in religia islamica originara nu exista vreo interdictie pentru femei de a lua parte la viata activa.

Comentarii

Natty Bumppo a spus…
Da, Saladin a fost mai degraba un cetatean al planetei Pamant decat decat un musulman: sa nu uitam ca imediat dupa victoria de la Hattin asupra cruciatilor din Palestina l-a dat mortii pe seniorul de Chatillon, comandantul fortaretei Krak de Chevaliers, pentru motivul (real) ca acesta nu isi respectase angajamentul de a permite trecerea pelerinilor musulmani catre Mecca; iar cateva minute mai tarziu i-a daruit viata, cu generozitate cavalereasca, regelui de Ierusalim. Tot un crestin...
Axxy007 a spus…
Salut, numele meu este Axinia Marius Adrian si te contactez in legatura cu un parteneriat privind blogul ce il detii, aceasta oferta este publica, pentru oricine, dar doresc sa te abordez si in privat deoarece imi place blogul tau si ceea ce scri. Sper sa fie pe placul tau propunerea mea care o gasesti pe link http://www.axxynews.com/2012/01/cine-mai-doreste-cine-mai-pofteste-e.html , astept raspunsul tau fie ca e pozitiv sau negativ. Cu stima si deosebit respect Marius Adrian.
Felix Tudoriu a spus…
Saracutul, nu areusit nici macar sa merag in pelerinaj la Mecca, era prea ocupat cu descapatanarile...

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…