Treceți la conținutul principal

Transilvania obiect de lupta intre bulgari si unguri

Cam asa arata Bulgaria in conceptia vecinilor nostri de la sud de Dunare pe la anul 900 adica cand maghiarii au inceput sa-si faca simtita prezenta in Panonia.

Partea interesanta este ca istoriografia noastra ignora cu desvarsire stapanirea bulgara de la nord de Dunare. Desi Bulgarii sunt pomeniti in celebra Cronica a Notarului Anonim al Regelui Bela pe care o citam cu multa ardoare pentru a dovedi prezenta romanilor in Transilvania la data cuceririi maghiare.

Ca stapanirea bulgara s-a intins cam cat arata pe harta, e verificabil din diverse surse. Dupa ce francii au distrus hanatul avar din Panonia, a ramas un vid de putere, pe care in parte l-a umplut taratul bulgar care in sec. al IX-lea se afla in plina expansiune. Sunt numeroase documentele occidentale care pomenesc confruntarile dintre franciii ajunsi pina in Campia Dunarii de mijloc si bulgari, aflati si ei tot pe acolo.

Cronicarul anonim de informeaza ca ungurii nu s-au luptat numai cu Gelu (presupus roman, desi tot asa de bine putem sa presupunem ca e vorba de un Gyula), ci si cu Glad (de presupus a fi bulgar), Ahtum, (dupa nume aproape sigur bulgar) si mai ales Ducele Salan nepotul lui Kean care vine sa se lupte cu Arpad cu o armata de bulgari si greci.

Amuzant este ca, ca istoriografi de-ai nostri, (Stefan Pascu) critica textele lui Anonimus si incearca sa stabileasca aceste evenimente nu in Transilvania,ci undeva mai in sudul Dunarii. Folosind cam aceleasi argumente cu care istoriografii unguri critica scrierile lui Anonimus, si incearca sa stabileasca evenimentele respective nu in Transilvania, ci in sudul Dunarii, pentru a demonstra ca nu e vorba de vlahi transilvaneni, ci de vlahi sud-dunareni in respectiva Cronica. Curat dat cu stangul in dreptul.


Comentarii

Natty Bumppo a spus…
este o chestiune de orgoliu national: bine dom`le, ungurii, turcii, rusii etc... dar pana si bulgarii ne-au stapanit? nuuuu, bulgarii nu...
Felix Tudoriu a spus…
Am descoperit ca exista o lucrare serioasa romaneasca, dar desfiintata de Iorga cu tot cu autor, ca nu dadea bine la istoria nationala, si trecuta astfel in uitare, despre Regatul gepid. O sa revin cand o sa pun mina pe ea.

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…