Treceți la conținutul principal

Revani

Revani sau ravani e o prăjitură oriental-balcanică. Ca mai toate prăjiturile orientale se laudă cu o concentraţie mare de zahăr. Are însă un dichis care o face extrem de plăcută: se mănâncă musai cu iaurt (unii zic că merge şi cu smântână groasă). Deşi combinaţia pare ciudată, vă grantez că e fără pereche, şi în ciuda unor prorociri răuvoitoare, nu afectează deloc digestia.

Ingrediente.

Pentru sirop:

 • 350 g zahăr
 • 300 ml apă
 • o lingură de apă de flori de portocal (se găseşte la supermarket)
 • zeama de la două portocale
 • jumătate de linguriţă de scorţişoară
Pentru aluat:
 • 350 g griş
 • 120 g migdale bine mărunţite
 • 50 g făină
 • 2 plicuri de praf de copt
 • 200 g unt la temperatura camerei
 • 150 g zahăr
 • 4 ouă
 • coaja rasă de la două portocale
 • 250 g lapte la temperatur camerei
Începeţi cu siropul, deoarece va trebui utilizat la prăjitură rece,  să aibă timp să se răcească.

Puneţi toate ingredientele pentru sirop într-o oală, amestecaţi , puneţi pe foc până dă în clocot. Lăsaţi vreo 5 minute să clocotească, să se îngroaşe puţin siropul. Luaţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească.

Într-un castron frecaţi untul tăiat în bucăţi mici cu zahărul amestecând cu mixerul (la viteză mică să nu se împrăştie pe toţi pereţii) După ce s-a omogenizat untul cu zahărul, începeţi să adugaţi treptat, unul cîte unul, ouăle. Puneţi în acelaşi amestec coaja de portocale şi apoi laptele. Omogenizaţi.

Separat amestecaţi prafurile: grişul, făina, praful de copt, migdalele (bine mărunţite în robot).

Adugaţi prafurile la compoziţie amestecând uşor cu o lingură până se omogenizează. Se obţine un amestec vâscos, dar încă destul de fluid ca să curgă.

Eu am folosit o tavă de 22 cm diametru. Tava nu are nevoie de hărtie de copt, dar puteţi să presăraţi un pic de făină ca să se desprindă mai uşor prăjitura după ce e coaptă.

Se pune compoziţia în tavă. Se dă la cuptorul încins la 190 grade (foc puternic spre maxim) pentru 35-40 minute.

După ce se scoate din cuptor, peste prăjitura caldă, se toarnă încet, cu răbdare, siropul. Deşi pare o cantitate foarte mare de sirop, prăjitura îl va absorbi pe tot.

Se lasă cel puţin câteva ore, sau cel mai bine pentru a doua zi ca să se îmbibe bine.

Şi, insist, nu uitaţi de iaurt. Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…