Treceți la conținutul principal

Romania, tara de frontiera a Europei

Lucian Boia, Romania, tara de frontiera a Europei, Humanitas, Ed. a IV-a 2012

Este o carte care contine tot ceea ce se spune "decent" despre istoria Romaniei. Este o carte scrisa cu gandul de a explica Romania strainilor, din punct de vedere istoric. O misiune nu tocmai usoara pentru ca din  nefericire istoriografia romaneasca insista asupra unor teme de-a dreptul deconcertante pentru oricine se vrea sa se aproprie de Romania si istoria ei.

Asa cum arata si titlul Romania este o tara a frontierei, nu numai ca astazi in mod administrativ este o frontiera a Uniunii Europene, ci si in sensul ca a fost permanent in un spatiu de confluente. Desi istoriografia romaneasca tinde sa sublinieze particularismul romanesc, probabil singurul particularism autentic este cel al adaptabilitatii romanilor la orice curente si mode cu care au venit in contact, si au fost multe fara indoiala.

Si pentru amuzament, celebrul tablou reprezentand Romania de la 1848 a avut ca model pe Maria Rosetti, care era de fapt Mary si foarte englezoaica, si e pictata de Rosenthal, un ungur din comunitatea evreiasca. Ce poate exprima mai bine faptul ca Romania este o sinteza din cele mai diverse elemente?

Comentarii

Anonim a spus…
tocmai mi-am cumpata-o si eu de la anticariat, ca-i mai ieftina ;) Coincidenta, chiar acum incepeam sa o citesc...
Felix Tudoriu a spus…
Cine vrea sa inteleaga cu adevarat istoroa romaneasca trebuie sa citeasca aceasta carte. Ca sa se fereasca de gramada de mistificari de prin alte carti.
Natty Bumppo a spus…
s-a marcat; oricum, deja sunt cunoscut pe plan international ca DEMISTIFICATORUL :) ... ieri tocmai am dezamagit infiorator doi straini, spunandu-le, in fata statuii lui Vlad Tepes, ca nu a existat niciun conte Dracula in Transilvania...
Anonim a spus…
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim a spus…
P.S. si cate or mai fi marcate... :p
sobolanul a spus…
De ce romanii nu au avut niciodata impulsul de a stapani teritorii noi, nu doar "recuperarea" celor istorice?
Felix Tudoriu a spus…
1. Extinderea spre teritoriile "istorice" e tot o forma de expansionism. Ceea ce pentru noi e legitim, sa luam , de pilda, sa vrem Transilvania pentru altii e ilegitim (vezi Unguri), adica e vorba de expansionismul romanilor. Sau daca vorbim de Bulgari, istoric ei au mai multe argumente sa stapaneasca Dobrogea decat noi. Deci exista un expansionism al Romanilor care e de data recenta de prin sec al XIX-lea bazat pe ideologia nationala.
2. Situatia geostrategica si demografica. Spatiul romanilor a fost unul in principal de trecere a migratiilor spre zone mai atractive pentru migratori. Se pare ca la noi nu s-a realizat un surplus demografic in vreun moment care sa conduca la crearea vreunui "stat imperial" fie el si de scurta durata. Ulterior dupa stabilizarea pupulatiilor ne-am aflat intr-o zona intre trei centre puternice, intre care nici macar relativ nu am avut vreo sansa. A existat un singur moment favorabil, cand s-a incercat cate ceva, pe care insa l-am ratat inceputul sec. al XVII, cand a avut loc razboiul de 30 de ani ceea ce a facut ca presiunea dinspre vest sa se reduca la zero, iar miscarea spre sud a slavilor (pe care ii numim astazi ucrainieini) de colonizare a teritoriilor dinspre marea neagra a creat o mare criza si pentru polonezi. Ca lucrurile sa fie perfecte Imperiul otoman era angajat in razboaie lungi cu Iranul. Probabil istoria e si o chestiune de noroc si in ciuda unor circumstante favorabile nu s-a putut nimic exceptional. Nu trebuie sa uitam ca Gabriel Bethlem a asediat Viena. A abandonat pentru ca a fost atacat de o armata de polonezi, ca altfel cucerea orasul. De altfel o perioada buna zona Slovaciei de astazi era sub stapanirea principilor Transilvaniei care stateau cu armatele pe acolo. Probabil si deficitul demografic constant, nu a permis mai mult atunci, in ciuda situatiei favorabile. Si Mihai Viteazul face din acelasi moment favorabil.
Sobolanul a spus…
...si extinderea, dupa eliberarea teritoriilor ”istorice” Basarabia si Bucovina, peste Nistru, cand ca auxiliar al germanilor, romanii cuceresc Odessa, apoi Crimeea, si ajung la Stalingrad si in Caucaz, episod de care uitasem si care ma determinase pe vremea liceului sa-l privesc cu admiratie pe Antonescu, in ciuda faptului ca era, sa spunem, un ”fascist moderat”.

Apoi, asa cum spune Lucian Boia romanii intrau in Evul Mediu, cand popoarele din vestul si centrul Europei intrau in Renastere. Sa fie si acest handicap, faptul ca am avut mereu de recuperat din punct de vedere ideologic si nu numai(mereu in urma vremurilor:), un motiv pentru care am fost un popor mai putin ”cotropitor”?
Felix Tudoriu a spus…
Aventura romaneasca din cel de al doilea razboi mondial, trebuie pusa in contextul colaborarii cu germanii. A existat un guvernorat transnistrean administrat militar de romani (un fel de zona de ocupatie romaneasca) care are ca trista faima lagarele de evrei si tigani.

Intarzierea e reala dar nu explica intotdeauna lipsa expansionismului. Cuceritorii nu au fot neaparat mai civilizati, ci pur si simplu mai puternici.

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…