Treceți la conținutul principal

Briosa


Pentru ca e sezonul cozonacilor am ales sa incerc varianta frantuzeasca: Briosa. 

Ingrediente

  • 375 g faina
  • 6 oua (5 pentru compozitie unul pentru uns la final)
  • 175 g unt unmuiat la temperatura camerei
  • 1 ingurita si jumatate de sare
  • o lingura de zahar
  • 4 linguri de lapte
  • un pachet de 25 g drojdie de bere
  • putina apa
Activati drojdia punand laptele usor incalzit impreuna cu zaharul si 50 g de faina intr-o cana. Amestecati, adaugati si putina apa, cat sa cuprinda compozitia, si lasati la cald acoperit.
Drojdia se activeaza si compozitia se va umfla in 10 -15 minute cat sa dea pe afara.

Puneti restul de faina si sarea intr-un vas mare in care sa puteti framanta. Faceti in mijloc o gaura, unde turnati amestecul de drojdie si 5 oua usor batute. Incepeti sa incorporati ingredientele aducand faina dinspre margine spre centru. Framantati bine. Aluatul este destul de lipicios, spre deosebire de cel de paine care atunci cand este bine framantat se dezlipeste de peretii vasului, insa trebuie framantat suficient cat sa se lege bine, daca este luat din vas si lasat sa cada, sa ramana mai mult sau mai putin "o bucata". Cand e adus la aceasta consistenta ungeti mainile cu ulei si adunati bine aluatul intr-o "minge", si puneti la crescut intr-un vas acoperit, intr-un loc cald. Trebuie lasat sa creasca pina isi dubleaza volumul. Asta inseamna cel putin o ora, dar poate fi si mai mult, in functie de temperatura locului.

Cand a crescut suficient, framantati un pic pina aluatul se dezumfla. Taiati untul in bucati mici si introduceti-l in aluat framantand  cu degetele bine, pina tot untul se omogenizeaza cu aluatul.

Daca vreti sa imbogatiti reteta adaugand stafide, fructe uscate, acum este momentul sa le amestecati si pe ele.

Pregatiti o forma (eu am una rotunda de 17 cm diametru, se potriveste perfect la aceste cantitati), tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt. Puneti compozitia in tava. Lasati sa mai creasca in tava vreo 30 de minute.

Dati la copt la 200 grade (foc iute spre maxim). Trebuie copt 25-30 de minute. Exista riscul sa se arda prea tare sus, acoperiti cu o folie sau reglati directia de coacere daca va permite cuptorul.

Conform retetei originale nu este un desert. Briosa este o paine de "boieri" ca sa zicem asa. Puteti insa sa o indulciti cu cateva linguri de zahar si se va apropia de cozonacul nostru.


Comentarii

Anonymous a spus…
"Daca n-au paine, sa manance cozonac!" :o) apropo de fancezi si cozonacul-painea boierilor ;)

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…