vineri, 14 decembrie 2012

Cloud computing si ... falimentul

Cloud computing-ul e la moda. Totusi v-ati pus problema ce se intampla in cazul in care furnizorul de astfel de servicii intra in faliment? Mai ales daca sunteti firma si multe din activitatea dumneavoastra depind de acele date si accesul la ele.

Legea 85/2006 care reglementeaza insolventa in Romania nu are niciun fel de dispozitii. Si nu trebuie sa ne suparam, nici alte legislatii mai "destepte" decat cea romaneasca nu si-au pus astfel de probleme.

Asa ca paza buna conssta in clauze contractuale care sa prevada ce se intampla cu datele in caz de insonlventa a furnizorului de servicii. 

Ar fi bine sa aveti clauze ferme si clare legate de recuperarea datelor in astfel de situatii, cine plateste costurile de recuperare ( ar fi bine sa vea pregatiti sa fiti dispusi sa achitati aceste costuri caci, daca firma e in faliment, e posibil ca furnizorul de servicii sa aiba diverse dificultati operationale din lipsa de bani, inclusiv sa nu mai fie nici macar in posesia personalului specializat care sa faca acest lucru), clauze de protectie a datelor  (din punct de vedere economic bazele de date sunt un activ care poate fi valorificat intr-o procedura a insolventei!)

Niciun comentariu: