Treceți la conținutul principal

Abdicarea regelui Mihai. Documente diplomatice inedite

Abdicarea regelui Mihai. Documente diplomatice inedite, Mark László-Herbert, Humanitas 2010,

Cartea ofera o perspectiva contemporana a evenimentelor imediat premergatoare, din timpul evenimentelor si imediat dupa, privind abdicarea Regelui Mihai la 30 decembrie 2010.

Cartea confirma lucruri pe care deja le cunoastem depre evenimente, dar aduce si cateva amanunte "picante".
In primul rand este confirmata buna credinta a regelui Mihai in aceasta desfasurare de evenimente. Demersurile sale, asa cum sunt ele consemnate de cancelariile occidentale, dezvaluie o persoana angajata sa -si faca datoria, atat timp cat este posibil ca actiunile sale sa mai aiba vreo semnificatie in fata cotropirii Romaniei de catre comunisti.  Desigur apar pe acest fond si ingrijorarile umane legate de posibilitatea de a fi lichidat, precum si raul pe care il vor suferi persoanele apropiate regelui.

Partea mai putin placuta este constarea cat de cinica poate fi diplomatia internationala. Desi de inteles, si explicabila aceasta atitudine in contextul international de atunci, este dramatic a  constata cum i se refuza regelui Mihai , de catre cancelariile occidenale, orice ajutor, inclusiv i se refuza pina si posibilitatea de a primi un sfat. 

In final, amanuntul picant, putin cunoscut. Diplomatia occidentala vehicula in perioada 1945-1947 posibilitatea ca fostul rege Carol al II-lea, tatal lui Mihai, care abdicase in 1940, sa se afle in contact cu sovieticii pentru ca sa revina pe tron, cu asentimentul lui Stalin. Dovezile in acest sens amintite in aceste documente diplomatice nu sunt foarte concludente, dar probabil ca nu exista atata preocupare la nivelul unor functionari atat de putin dispusi la fabulatii, ca cei din departamentele de afaceri externe, daca ceva adevarat nu ar fi fost.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…