Treceți la conținutul principal

Chapatti


Vreti sa mancati paine calda? La magazin nu este, sa faci paine acasa dureaza. Solutia alternativa sunt lipiile. Renumite sub numele indian Chapatti sunt sigur ca le stiti de la bunicile voastre sub cele mai diferite nume (eu cunosc chiar denumirea "gansac")

Este cea mai "primitiva" forma de paine.

Ingrediente:

- 230 g faina (daca e integrala cu atat mai bine) plus ceva faina pentru presarat.
- 150 ml apa,
- optional un praf de sare.

Cantitate pentru 6 lipii.

Doar atat.

Puneti faina intr-un vas adaugati apa foarte usor incalzita (plus, eventual, sare). Framantati (maxim 5 minute) ca sa obtineti un aluat nu prea lipicios, usor elastic. Deoarece calitatea fainei poate varia de la caz la caz puteti sa mai adugati putina faina sau putina apa pentru a potrivi aluatul.

Acoperiti cu un servet ud si lasati vreo 10 minute sa se odihneasca. (daca aveti timp puteti sa lasati mai mult 30 de minute).

Portionati in 6 bucati aluatul. Dati  mainile bine cu faina si jucati-va cu palmele presand bucata de aluat pentru a obtine o forma aproximativ rotunda cu diametru cat palma. Daca nu va iese asa incercati in mod clasic cu sucitorul pe o suprafata bine presarata cu faina.

Daca nu le puneti pe foc imediat, tineti-le tot sub un servet ud (principala probleme este ca aluatul se deshidrateaza repede).

Pe o plita sau cratita de clatite, pe un foc potrivit,  puneti fiecare lipie la copt. Cu o spatula intoarceti-le pe o parte si pe cealalta. Se coc pina se umfla (nu dureaza mai mult de 1 minut - 1 minut si jumatate). Cu putina practica, nu va ia mai mult de jumatate de ora intreaga operatiune.Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…