joi, 17 ianuarie 2013

Marca. Utilizarea claselor Nisa pentru descrierea domeniului de protectie


Curtea de Justitie a Uniunii Europene, intr-o hotărâre din 19 iunie 2012, a soluţionat o problemă extrem de delicată legată de utilizarea claselor Nisa în descrierea activităţilor pentru care se solicită înregistrarea unei mărci.

Problema  apărut într-o situaţie în care s-a cerut înregistrarea mărcii IP TRANSLATOR pentru clasa 41. Această clasă este descrisă ca „Educaţie, trening, activităţi de divertisment, activităţi sportive şi culturale”
Înregistrarea mărcii a fost refuzată deoarece, conform practicii şi notelor explicative la această clasă, în această clasă sunt cuprinse şi activităţi de traducere.
În aceste condiţii s-a considerat că denumirea este una descriptivă a activităţii ce urma să fie protejată, iar raportat la aceasta era lipsită de caracterul distinctiv. Prin urmare cererea de înregistrare a mărcii a fost respinsă.
Petentul a atacat decizia în justiţie arătând că nu a solicitat în cererea sa ca marca să fie înregistrată pentru servicii de traducere, deci hotărârea de respingere a înregistrării ar fi ilegală.

Cazul a ajuns în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Curtea reţinut următoarele:
1.       O cerere de înregistrare de marcă trebuie să fie suficient de clară asupra domeniului de activitate pentru care va fi folosită marcă şi pentru care se solicită protecţia astfel încât să permită autorităţilor şi altor comercianţi să înţeleagă fără echivoc pentru ce domeniu concret s-a solicitat protecţia mărcii.
2.       Curtea a apreciat că referirea la clasele Nisa îndeplineşte condiţiile de a fi suficient de clară.
3.       Totuşi, Curtea a apreciat că este nevoie ca, cel care solicită înregistrarea unei mărci să arate dacă se referă la toate activităţile descrise în cadrul unei clase Nisa, sau numai unele dintre acele activităţi.

The Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM) a reacţionat deja în sensul că va lucra în sensul de a crea o practică în cadrul căreia va clarifica pe viitor cererile. În ce priveşte mărcile deja înregistrate, care au fost înregistrate pe baza descrierilor generale de clasă, va considera că au fost înregistrate pentru toate activităţile din cadrul claselor respective.

Un comentariu:

ici-colo.ro spunea...

extrem de logic: cine nu vorbeste acum sa taca pentru intotdeauna :)