Treceți la conținutul principal

Mucenici (moldovenesti)


Pentru că au fost mucenicii mi-am încercat şi eu talentele de bucătar pentru o porţie de mucenici moldoveneşti.

Ingrediente:

  • 500 g făină
  • 3 ouă,
  • 4 linguri de zahăr
  • 1-2 linguriţă de sare
  • 25 g drojdie (un cub mic)
  • 125 ml lapte
  • 50 unt
  • 100 g nucă pisată
  • miere pentru uns
Cantităţile sunt suficiente pentru 8 mucenici.

Intr-un castron se amestecă făina cu sarea şi zahărul.

Separat se topeşte untul. Se încălzeşte foarte puţin laptele (uşor călduţ dar nu fierbinte).
Se amestecă untul topit, laptele călduţ cu drojdia sfărmată şi cu cele trei ouă. Amestecul astfel obţinut se toarnă peste făină. Cu mâna se amestecă şi se frământă până când se obţine un aluat relativ elastic şi nelipicios.
Aluatul se lasă la crescut o oră, acoperit.

Se ia aluatul şi se împarte în 16 bucăţi. Prin rulare pe suprafaţa de lucru cu mîna se obţin 16 "fire" lungi de aluat. Acestea se împletesc câte două şi apoi se unesc la capete ca să se obţină un fel de covrig. Din covrig, prin răsucirea unei jumătăţi se obţine forma de 8 tradiţională.

Se mai lasă cam 15 minute pentru ca aluatul să se odihnească.

Se încălzeşte în prealabil cuptorul la 180 grade.

Se dau la copt pentr 25-30 de minute. Dacă se rumenesc prea tare se dă focul ceva mai mic.

Se scot, se lasă să se răcească până când devin "manipulabili" si se ung cu miere (eventual ca să fie mai lichidă adăugaţi puţină apă caldă). Apoi se tăvălesc prin nucă.

Cei din poză nu au supravieţuit prea mult!

Comentarii

Anonymous a spus…
pacat de cei din ultima poza :( ....
andreea toma a spus…
Anul acesta nu am mai facut, eu fiind la regim, abia am mancat cate putin. Mii-a trimis bunica vreo cativa si asa am avut totusi si mucenici din plaiurile natale. Poate la anul fac si eu. Felicitari pentru intentie si rezultate.:)
Felix Tudoriu a spus…
Multumesc! In mod sigur nu pot concura cu cei de la bunica!

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…