marți, 26 martie 2013

Naked licensing (sau licenta goala)!

Naked licensing este un concept al sistemului de drept anglo-saxon.

Termenul se refera la contractele de licenta de marca in care cel care confera dreptul de a folosi o anumita marca nu isi rezerva aditional si dreptul de a controla conformitatea si calitatea produselor ce vor fi comercializate sub acea marca.

In situatiile in care produsele realizate de beneficiarul licentei de marca erau diferite in mod substantial de produsele titularului initial al marcii, si acesta nu a actionat in niciun fel pentru a stopa aceasta situatie, in instantele care aplica sistemul de drept anglo-saxon s-a pus in discutie daca nu cumva marca a fost abandonata de titularul dreptului de marca, tinand seama ca in acest caz marca isi pierede caracterul de semn distinctiv al unor produse sau servicii, marca devenind chiar sursa unei confuzii pentru consumator, care se asteapata la produse si servicii cu anumite caracteristici sub o anumita marca.

Deci, daca transferati un drept de utilizare al unei marci, atentie si la acest aspect al controlului ulterior asupra  conformitatii produselor sau serviciilor ce vor fi oferite sub acea marca. Ca sa nu va treziti cu licenta goala.

Niciun comentariu: