Treceți la conținutul principal

Catch 22

  Joseph Heller, Catch 22, Polirom, 2010 
Catch 22 este o carte de referinta a literaturii americane. In plus este o carte extrem de amuzanta si e pacat sa nu o ctiti daca dati de ea. E din seria literaturii de razboi in stilul Svejk, unde realismul alterneaza cu absurdul, totul povestit cu mult umor.
Yossarian, personajul principal, este pilot de avion de bombardament in Al Doilea Razboi Mondial. Parafrazand stupidele formulari militare Yossarian are o singura misiune: sa scape cu viata sau sa moara incercand asta.
Cel mai bun mod sa chiulesti de la razboi este sa faci rost de un certificat medical. Yossarian crede ca toti cei care participa la un razboi sunt nebuni de legat si ar merita un certificat medical pe motivul acesta. Doc Daneeka, responsabilul de sanatatea soldatilor in baza aeriana unde se fla Yossarian, e de acord cu asta. Dar exista o problema. Daca ti-ai dat seama ce nebunie e razoiul si ceri sa pleci acasa pe acest motiv, inseamna ca deja ai depasit nebunia, deci el ca medic nu poate decat sa constate ca te-ai insanatosit si nu mai poate sa-ti dea certificatul medical cu care sa fentezi razboiul. Asta e Regula 22.
Heller are un stil specific de a alterna momentele de un realism brutal si comic, cu descrieri care creaza o atmosfera suprarealista, totul mergand spre ideea sa centrala, razboiul este absurd.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…