marți, 23 aprilie 2013

Dreptul televiziunilor de a transmite scurte extrase pentru informare

Dreptul televiziunilor de a transmite scurte extrase din programele altor canale, programe protejate de drepturi de autor si drepturi conexe, in scopuri de informare generala (e vorba de extrase de pina la 90 de secunde) a ajuns a fi analizat de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Un litigiu pe aceasta tema s-a nascut intre Sky (celebrul canal, care transmite contra cost programe sportive de maxim interes) si ORF statia generalista austriaca. Sky a reclamat utilizarea de exterase din emisiunile sale sportive de catre ORF.

Curtea Europeana a fost investita cu o intrebare preliminara de catre autoritatile austriece (cauza C-283/11 hotarare din 22 ianuarie 2013). Curtea Europeana a afirmat dreptul publicului la informare, drept care constituie o cauza legitima de a se limita dreptul la desfasurarea libera a unei activitati comerciale precum si dreptul asupra unui bun (considerand drepturile de licenta a programelor sportive ale Sky ca un bun). In aceste conditii preluarea de scurte extrase , exclusiv in scopuri de informare (in emisuni de stiiri generale si nu in programe comerciale sau  de divertisment) este legitima, singurul cost admisibil a putea fi solictat utilizatorului fiind costurile de conexiune la semnal.(daca exista)

Niciun comentariu: