luni, 20 mai 2013

Cloud si taxele


Imaterialitatea serviciilor electronice de tip cloud poate pune probleme legate de taxe, mai ales cand serviciul este oferit transfrontalier.

De pilda, daca privim cloud ca un serviciu, autoritatile fiscale pot sa considere ca loc  al taxarii locul unde se presteaza serviciul si chiar daca se presteaza serviciul de cloud din alta tara, sa solicite plata TVA in tara unde se presteaza serviciul.

Daca impreuna cu serviciul de cloud se pun la dispozitia utilizatorului si diverse aplicatii se poate pune problema platii unor drepturi de proprietate intelectual, unde regimul de taxare poate fi legat de teritoriul unde sunt achzitionate aceste drepturi.

In fine unele tari practica scheme de impozitare care impoziteaza chiar si profitul in locul unde acesta este obtinut, mai ales in situatii in care pot aprecia ca locul principal de desfasurare al activitatii este in tara unde este prestat serviciul si nu o tara unde este inregistrata compania prestatoare sau sunt plasate serverele.

Nu exista raspunsuri universal valabile la aceasta problema a taxelor legate de prestarea unui serviciu cloud dincolo de frontiera, insa este de dorit sa se ia in consideratie acest aspect si sa se studieze cu maxima atentie regimul de taxare al tarii unde se afla publicul tinata al serviciului oferit.

Niciun comentariu: