Treceți la conținutul principal

Din nou despre raspunderea gazduitorului de blog-uri, Google

Din Marea britanie vine o speta in care Google, ca furnizor al serviciului Blogger, a fost gasit responsabil pentru continutul unui blog care a publicat articole defaimatoare. (Case No: A2/2012/0691,  the Court of Appeal in London, Tamiz vs. Google) Speta este foarte frumoasa si din perspectiva felului cum este aplicat Common Law-ul, precedentul judiciar, pentru ca judecatorul englez s-a sprijinit pe argumente serioase de precedent judiciar.

In fapt, reclamantul Tamiz s-a plans ca continutul unor postari pe un blog dezvoltat pe platforma  Blogger, furnizata de Google, era defaimator pentru el, si a solicitat daune de la Google. 

In fapt reclamantul Tamiz a transmis notificari Google privind caracterul defaimator al unor postari.

Google a transmis notificarile catre autorul blogului care dupa cateva zile a sters acele postari pe blog.

Instanta engleza a considerat ca daca inainte de primirea notificarii Google nu era responsabil de continutul blogului, dupa primirea notificarii Google nu mai este un simplu prestator al unui serviciu de gazduire, ci devine un editor responsabil de continutul pe care il ofera.

Hotararea s-a sprijinit pe o speta anterioara din 1937!!! Da , pe vremea aceea nu se inventase internetul. Totusi judecatorul englez a gasit ca este aceeasi situatie cu cazul Byrne vs. Deane , unde un memebru al unui club de golf s-a plans de publicarea pe peretele acelui club a unei notite defaimatoare la adresa sa. Acesta a chemat clubul de golf in judecata pentru ca nu a indepartat notita dupa ce a reclamat acest lucru clubului. Exact ca si Google, nu-i asa?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…

Model decizie avertisment scris