miercuri, 22 mai 2013

Din nou despre raspunderea gazduitorului de blog-uri, Google

Din Marea britanie vine o speta in care Google, ca furnizor al serviciului Blogger, a fost gasit responsabil pentru continutul unui blog care a publicat articole defaimatoare. (Case No: A2/2012/0691,  the Court of Appeal in London, Tamiz vs. Google) Speta este foarte frumoasa si din perspectiva felului cum este aplicat Common Law-ul, precedentul judiciar, pentru ca judecatorul englez s-a sprijinit pe argumente serioase de precedent judiciar.

In fapt, reclamantul Tamiz s-a plans ca continutul unor postari pe un blog dezvoltat pe platforma  Blogger, furnizata de Google, era defaimator pentru el, si a solicitat daune de la Google. 

In fapt reclamantul Tamiz a transmis notificari Google privind caracterul defaimator al unor postari.

Google a transmis notificarile catre autorul blogului care dupa cateva zile a sters acele postari pe blog.

Instanta engleza a considerat ca daca inainte de primirea notificarii Google nu era responsabil de continutul blogului, dupa primirea notificarii Google nu mai este un simplu prestator al unui serviciu de gazduire, ci devine un editor responsabil de continutul pe care il ofera.

Hotararea s-a sprijinit pe o speta anterioara din 1937!!! Da , pe vremea aceea nu se inventase internetul. Totusi judecatorul englez a gasit ca este aceeasi situatie cu cazul Byrne vs. Deane , unde un memebru al unui club de golf s-a plans de publicarea pe peretele acelui club a unei notite defaimatoare la adresa sa. Acesta a chemat clubul de golf in judecata pentru ca nu a indepartat notita dupa ce a reclamat acest lucru clubului. Exact ca si Google, nu-i asa?

Niciun comentariu: