joi, 16 mai 2013

Franciza, limitele clauzei de neconcurenta dupa incetarea contractului

La 7 februarie 2013 Curtea de Justitie a Uniunii Europene a data o hotarare foarte importanta legata de modul de interpretare a clauzei de neconcurenta dupa incetarea unui contract de franciza.(Case C-117/12. La Retoucherie de Manuela, S.L. v. La Retoucherie de Burgos, S.C.)

In fapt La Retoucherie de Manuela, S.L. fusese francizor pentru beneficiarul de franciza La Retoucherie de Burgos, S.C. In contractul de franciza era prevazuta o clauza prin care beneficiarul francizei, dupa incetarea contractului, trebuia sa se abtina de la acte de concurenta dpe intreg teritoriul pentru care fusese concedata franciza.

Contractele de franciza, ca si alte contracte de distributie, beneficiaza de o exceptie in bloc de la regulile generale privind concurenta, o serie de acorduri verticale cu efect de limitare a concurentei fiind permise. Printre acestea, sunt legale si clauze de nonconcurenta dupa incetarea contractului insa aceasta clauza trebuie sa se aplice numai la stabilimentele si teritoriul in care beneficiarul de franciza si-a desfasurat activitatea.

CJUE a fost pusa in situatia de a interpreta daca teritoriul pentru care a fost concedata franciza inseamna "stabilimentele si teritoriul pe care beneficiarul francizei si-a desfasurat activitatea"

Concluzia Curtii a fost ca o astfel de interpretare nu poate fi primita si intre teritoriul pentru care a fost concedata franciza si stabilimentele si teritoriul pe care beneficiarul francizei si-a desfasurat activitatea nu exista echivalenta", deoarece normele care permit astfel de intelegeri sunt norme de exceptie si trebuie interpretate in intelesul lor restrans. Astfel, o clauza de neconcurenta dupa incetarea contractului poate fi valida numai daca se refera strict la stabilimentele si teritoriul in care beneficiarul si-a desfasurat in mod efectiv activitatea, clauza prin care se impune a se abtine la acte de concutrenta pe intreg teritoriul pentru care a fost concedata franciza fiind prea extinsa si, deci, ilegala.

Aceste hotarari constituie izvor de drept si pe teritoriul Romaniei.

Niciun comentariu: