Treceți la conținutul principal

Tot despre organisme de gestiune colectiva a drepturilor de autor

Comisia Europeana se chinuie de mult timp sa mai sparga monopolurile instituite de Organismele de Gestiune a Drepturilor de Autor.

Pentru cine nu stie ce e cu aceste Organisme, o sa va spun o istorie. In secolul al XX-lea, odata cu dezvoltarea mijlocelor de comunicare in masa, s-a descoperit ca in anumite domenii este greu sa gestionezi drepturile de autor in mod clasic. Adica sa te duci sa intrebi pe autor (sau pe cine mai detine drepturile): "Nene ma lasi sa dau muzica ta la radio? Cat ma costa?"  E clar nepractic!

Asa ca s-au inventat Organismele de  Gestiune Colectiva a Drepturilor de Autor (si Conexe ca sa nu-i ignoram pe interpreti). Tu dai muzica pe care o vrei si platesti obligatoriu intr-un buzunar, stabilit prin lege, un fel de taxa. Fiecare tara cu Organismul ei. Chestia asta arata bine la inceput. 

Cut impul insa aici s-au strans bani multi si interese mari.  Iar gurile rele vorbesc ca lucrurile au deturnat mult de la scopul initial. Criticile ar fi ca, in primul rand, domeniile in care s-au implicat aceste Organsime s-au tot intins, ajungand sa stranga practic niste taxe impuse prin lege care au din ce in ce mai putina legatura cu utilizarea concreta a unei opere. Mai mult, explozia internetului si comunicatiilor din ziua de astazi a facut ca autorii sa poata sa-si exploateze ei insisi drepturile de autor, in circumstante care inainte pareau imposibile din punct de vedere practic. Surpriza, nu pot, pentru ca Organismle de Gestiune Colectiva sunt foarte geloase pe drepturile lor, si autorul desi ar putea sa-si castige singuri banii nu poate pentru ca legea zice ca banii trebuie dati musai la un organism de gestiune colectiva. Pe urma alte guri rele zic ca din sistem astazi nu castiga decat marii jucatori. Aceste redevente in final se scurg in buzunarul marilor case de productie, etc. etc. Micul creator de fapt nu ia nimic din toata chestia asta. Ba dimpotriva, daca tot se scurg banii la baietii astia obligatoriu prin lege de ce sa mai platesc pe prapaditul asta mic. Adica, nu prea se incurajeaza creatia libera, ci doar aia cu voie de la aia mari si puternici.

Eu nu stiu cat e adevarat sau nu din chestia asta dar Comisia Europeana e convinsa ca ceva e putred in Danemarca si a facut niste investigatii cum se impaca povestea asta cu libera concurenta. Ei au zis ca nu se impaca.

Cum interesele sunt multe, iata ca avocatii lor (Organismelor) au batut la Tribunalul Uniunii Europene Comisia. Si desi Comisia stabilise ca imparteala facuta intre Organismele de Gestiune Colectiva a teritoriului Uniunii Europene ca pe mosia proprie (regula un Organism, o tara, tu ca autor nu ai voie sa te duci nici macar la Organismul din tara vecina daca ti se pare ca aia sunt mai blanzi cu tine) nu e tocmai pe potriva libertatii pietei in Uniunea Europeana, Tribunalul Uniunii Europene a zis invers. Ba au voie. Ca e in inetresul combaterii pirateriei, cica.

*Case T‑442/08,International Confederation of Societies of Authors and Composers (CISAC),


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet


Nr.______/__________________


Către, Salariat
Adresa: ______________________


Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în_________________, în data de __________, ora _____ în vederea efectuării cercetarii disciplinare prealabile conform art. 251 alin. 2 din Codul Muncii.
Vă aducem la cunostinta ca veți fi cercetată disciplinar pentru faptul că __________________
_____________________________________________________________________.
. Este pusă în discuție încălcarea prevederilor cuprinse in urmatoarele documente:
-Regulamentului Intern, ________
-Codul Muncii______________,
-Fișa postului _______________
Vă informam ca puteți fi îinsoțită de către un reprezentant al salariaților, sau un avocat.
Persoana/persoanele împuternicite să efectueze cercetarea disciplinară sunt: ___________.
În cazul neprezentării dvs. la convocarea făcută, fără un motiv obiectiv, dă dreptul angajatorului să dispună sancționarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
În c…