miercuri, 27 noiembrie 2013

Google trebuie să-şi cenzureze motorul de căutare

Tribunalul de Mare Instanţă din Paris (TGI Paris) în cazul RG 11/07970, 17e ch. 6 novembre 2013,Max Mosley c. Google Inc et Google France a pronunţat recent o hotărâre cu mari reprecursiuni asupra internetului. Reclamantul Max Mosley a dat în judecată Google pentru că în rezultatele căutărilor ale motorului de căutare apăreau şi nişte fotografii compromiţătoare ale acestuia (de la o orgie sexuală). Instanţa franceză a considerat că se încalcă dreptul al viaţă privată al reclamantului şi a condamnat Google la despăgubiri. 

Google s-a apărat invocând dreptul la liberă exprimare şi informare.

Într-adevăr speţa pune multe probleme, pentru că pe de o parte este importantă protecţia vieţii private, dar pe de altă parte apare riscul cenzurii discreţionare. Mai mult, din moment ce anumite materiale devin virale în reţeaua internet, tehnic este greu de realizat o filtrare 100% eficientă.

Se aşteaptă sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene într-un caz similar pentru a se decide o practică unitară europeană în aceast domeniu delicat.

Voi ce părere aveţi?

Un comentariu:

Anonim spunea...

Viata privata este protezata in spatiul privat, insa internetul este spatiu public, prin definitie, neputaand fi supus unei cenzuri similare spatiului audio-vizual.