joi, 5 decembrie 2013

Importanta clauzei de alegere a legii aplicabile in contractele de munca

Recent Curtea de Justitie a Uniunii Europene a dat o decizie (Schlecker v Boedeker C-64/12 ) legata de dreptul aplicabil unui contract de munca. Era vorba de un angajat al unei firme germane care in fapt a condus afacerile acelei firme in Olanda. Acel contract de munca a incetat, angajatul adresandu-se instanlor olandeze cerand sa primeasca compensatiile ce i s-ar fi cuvenit conform legii olandeze (foarte generoase). Evident, firma din Germania a solicitat sa se aplice dreptul german, mai putin genoros cu angajatul. Curtea olandeza a trimis cazul pentru lamuriri la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Dincolo de aspectele juridice ale cazului, foarte tehnice, legate de interpretarea notiunii de "locul unde se desfasoara in mod obisnuit activitatea", o invatatura trebuie trasa:

In orice contract de munca care implica vreun element de extraneitate (orice are legatura cu strainatatea legat de executarea acelui contract) o clauza privind dreptul aplicabil este necesara petru a va feri de interpretari avocatesti sofisticate mai tarziu.

Niciun comentariu: