Treceți la conținutul principal

Efecte perverse ale "dreptului de a fi uitat"

Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene în cazul C-131/12 Google Spania v AEPD and Mario Costeja Gonzalez prin care se opina ca Google trebuie sa intervina in sensul de a scoate din rezultatele mototului sau de cautare date despre o persoana a fost salutata ca un progres in protectia datelor personale.

Totusi exista si aspecte intunecate ale problemei.

In primul rand trebuie sa va ganditi cate persoane care au avut probleme penale, mai ales persoane publice, vor face apel la acest drept. Va deveni greu sa identifici daca o perasoana publica a fost implicata intr-un scandal de natura penala, pentru ca, nu-i asa, trebuie protejata viata privata. 

E adevarat ca hotararea CJUE nuantează decizia sa, ca interesul public trebuie protejat si informatiile care au un interes public nu trebuie sterse. Totusi trebuie sa ne gandim care va fi atitudinea Google sau unor companii cu servicii similare: vor fi receptive la interesul publicului de a afla astfel de informatii sau mai degraba vor fi interesate sa-si minimizeze riscurile de a fi date in judecata si vor raspunde afirmativ la orice cerere de radiere de date? Am banuiala legitima ca cel de al doilea comportament va fi preferat.

Ganditi-va cum politicienii, vedete in diverse scandaluri de coruptie, vor iesi curati la "search" pe un motor de cautare.

Lucrurile cu protectia datelor personale merg si mai departe. 

De pilda un blogger activist sau un site al unei organizatii civice care actionează pentru combatrea unor fapte ilegale publica niste informatii rezultat al cercetarilor facute de ei in privinta acelor fapte ilegale. O astfel de initiativa va putea intra sub incidenta aceleasi practici stabilite de CJUE.

Atentie acestia nu se bucura nici macar de protectia acordata institutiilor jurnalistice care pot invoca ca actioneaza in interesul informarii publicului in limitele activitatii profesionale de jurnalist.

Mai mult se pune si problema protectiei surselor. 

Astfel de initiative ale bloggerilor sau organizatiilor civice pot fi sanctionate sub imperiul legii 677/20011 privind protectia datelor personale, daca nu informează pe cel care face obiectul cercetarii asupra actiunii de strangere a a datelor cat si asupra surselor. Colaborarea la astfel de initiative cetatenesti devine periculoasa pentru persoane care ar dori sa-si pastreze anonimatul.

Protectia datelor personale e buna, dar aceasta trebuie revizuita pentru ca se poate ajunge la efecte nedorite si in contradictie totala cu alte libertati precum libertatea de exprimare, cat si in descurajarea procesului firesc  democratic in care se implica societatea civila.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Convocare cercetare disciplinară- model

Antet


Nr.______/__________________


Către, Salariat
Adresa: ______________________


Prin prezenta va informam ca sunteti convocat la ________________, situat în_________________, în data de __________, ora _____ în vederea efectuării cercetarii disciplinare prealabile conform art. 251 alin. 2 din Codul Muncii.
Vă aducem la cunostinta ca veți fi cercetată disciplinar pentru faptul că __________________
_____________________________________________________________________.
. Este pusă în discuție încălcarea prevederilor cuprinse in urmatoarele documente:
-Regulamentului Intern, ________
-Codul Muncii______________,
-Fișa postului _______________
Vă informam ca puteți fi îinsoțită de către un reprezentant al salariaților, sau un avocat.
Persoana/persoanele împuternicite să efectueze cercetarea disciplinară sunt: ___________.
În cazul neprezentării dvs. la convocarea făcută, fără un motiv obiectiv, dă dreptul angajatorului să dispună sancționarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
În c…