vineri, 20 iunie 2014

Scandalul de la Inspectoratul Scolar Dolj intr-o alta perspectiva

Cum poate multi ati citit deja, daca nu cititi aici, un inspector de religie din Judeţul Dolj strangea date privind religia elevilor si a familiilor lor pentru folosul Bisericii Ortodoxe.

S-a discutat mult, fara sa se intre pe fondul problemei.

Se poate aprecia, cel putin atat cat se poate intelege din informatiile de presa, trebuind sa exprim un dubiu raportat la cat de corecte sunt aceste informatii, ca ne aflam in fata unei incalcari a Legii nr. 677 din  2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

Şi mă refer aici la art.7 din lege care interzice prelucrarea datelor personale privind convingerile religioase.

Desigur legea prevede şi câteva excepţii la această interdicţie.

Însă nu am auzit de nicio anchetă a Autoritaţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, deşi acesta este principalul său obiect de activitate, şi este cel mai important scandal public pe această temă din ultima vreme.

Nu mai intru aici în amănunte legate de faptul că la Ministerul Educaţiei ar trebui să existe o procedură legată de modul de prelucarre a datelor personale pe care le are acest Minister, că transmiterea de date către terţi presupune şi aceasta nişte reguli, care cel puţin atât cât reiese din informaţiile de presă, nu pare să fi fost respectate.

Niciun comentariu: