Treceți la conținutul principal

ClafoutisIntai sa ma explic: restaurantele frantuzesti nu prea au reusit sa ma impresioneze cine stie stie ce. Trecand peste problema meschinariei portiilor, doua firmituri asezate decorativ pe o farfurie neaparat mareeeee, asa se pare ca e obiceiul, bucataria de restaurant fratuzesc e o pacaleala: mancaruri care se gatesc cu efort si riscuri minime pentru bucatar, totul acoperit de o prezentare frumoasa si de calitatea ingredientelor. Sigur, esti constient de regula celor 20 maxim 30 de minute in care chelnerul trebuie sa-ti aduca mancarea pe masa la restaurant, dar asa economie de mijloace ca in restaurantele frantuzesti mai rar.

Totusi cate ceva e de invatat. Un exemplu e clafoutis. Un desert extreme de usor de facut, dar delicios.

Eu am facut un clafoutis cu caise, dar se poate face si cu cirese, visine, fructe de padure, sau orice fruct dulce-acrisor cu pulpa relative moale.

Ingredinete:

125 g faina
250 ml lapte
2 oua
60 g zahar
50 g unt topit
esenta de vanilie
fructe cat sa acoperiti suprafata tavei.

Cantitatile sunt suficiente pentru o tava cu diametrul de 23 cm. Puteti sa faceti prajitura si intr-o tigaie de Teflon, daca nu are un maner de plastic care sa se topeasca in cuptor.

Se unge tava cu unt. Se aseaza fructele (ciresele merg si cu samburi, caisele se pun in jumatati) cat sa acopere suprafata tavii. SE presara cu putin zahar ca sa lase ceva suc, cat va ocupati cu aluatul.

Intr-un castron se amesteca restul ingredientelor.  E practic un aluat de clatite.

Se toarna aluatul peste fructe.

Se da la cuptorul care a fost incalzit in prealabil la 220 grade (maxim- la cuptoarele obisnuite).

Se coace 40-45 de minute.

Presarati cu zahar pudra. De preferinta se consuma cald.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…