marți, 13 ianuarie 2015

Etichetarea alimentelor

Din 14 decembrie au intrat în vigoare noi reglementări europene privind etichetarea alimentelor. (Regulamentul 1169/2011)

Ce trebuie reţinut?

1. Informaţiile despre alimente trebuie să cuprindă:

- numele alimentului cu precizarea deongelat dacă e cazul
- lista de ingrediente. Uleiurile vegetale trebuie specificate exact (de floarea soarelui de palmier, denumirea generică nu mai este suficientă)
- trebuie specificaţi toţi alergenii
- trebuie specificată cantitatea ingredientelor care sunt asociate cu denumirea produsului sau care sunt în mod obişnuit asociate cu produsul.
-cantitatea netă
- data expirării
- condiţii de păstrare,
- numele şi datele de contract ale comerciantului care puine produsul pe piaţă,
- ţara de origine, dacă lipsa acesteia ar putea induce în eroare consumatorul asupra provenienţei. Pentru cărnuri este întotdeauna obligatoriu să fie menţionată
- instrucţiuni de utilizare dacă există pericolul ca să fie utilizate necorespunzător,
- pentru băuturi cu conţinut alcoolic peste 1,2% tăria alcoolică pe volum.
- şi , aplicabil din 2016, informaţiile nutriţionale.

2. Cum trebuie scrise?

Dacă există uin ambalaj cu font de 1,2 mm minimum pentru ambalaje de mici dimensiuni se admite 0,9 mm. dacă nu există un ambalaj, autorităţile naţionale sunt libere să reglementeze cum vor fi aduse aceste informaţii la acunosştinţa consumatorului însă trebuie reţinut că şi în acest caz aceste informaţii trebuie să însoţească alimentle.

3. Ce se întâmplă în caz de vânzări la distanţă (de exemplu prin internet)

Toate aceste informaţii trebuie să fie disponibile înainte de înregistrarea comenzii, mai puţin data expirării, care trebuie făcută disponibilă consumatorului odată cu livrarea.Niciun comentariu: