Treceți la conținutul principal

Tara Vinului


Mo Yan, Tara Vinului, traducere Luminita Balan, Humanitas 2014

Fiecare roman al lui Mo Yan pe care il citesc imi confirma geniul acestui scriitor.

Tara Vinului este o carte mai veche a sa (aparuta in China în 1992). Cartea este o satira la adresa societatii Chineze "de tranzitie". Sa nu uitam ca este tocmai vremea cand China se lansase hotarat pe calea dezvoltarii prin economia de piata, lasand in urma iluziile marxismului, cel putin la nivelul practicii economice.

Povestea principala este cea a unui anchetator trimis sa investigheze alegatiile despre acte de canibalism care s-ar petrece intr-o regiune a Chinei numita "Tara Vinului". Acest fir narativ este condimentat cu o corespondenta fabuloasa  intre un fictiv doctorand in stiinta vinului, Li Yidou (de fapt s-ar traduce Li Halbă/Pahar), locuitor al Ţării Vinului, şi Mo Yan.

Tema canibalismului este o metafora a unei Chine care se autoconsuma,  in sens spiritual, trecand de la neantul marxist la neantul unui consumism exacerbat.

Cartea este un exemplu cum se poate scrie genial in traditia realismului magic. De altfel, Mo Yan isi recunoaste deschis radacinile si sursa de inspiratie, caci lucrarea de masterat al lui Li Yidou este despre Garcia Marquez!

Ma gandeam cu tristete ca literatura romaneasca nu are nicio carte care sa surprindă atât de bine esenta perioadei pe care o numim "tranzitie". Poate recomanda cineva una?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…