joi, 12 februarie 2015

Date medicale

Grupul de lucru al autorităţilor din Uniunea Europeana responsabile de protectia datelor personale, a stat, a cugetat, şi a emis o opinie în care explică ce înseamnaă date medicale la cererea Comisiei Europene.

Astfel date medicale sunt:

- date obtinute în context medical profesional (tot ce zice doctorul despre noi, adică)
- date obţinute de snzori care procesate de aplicaţii sau aparate, ele însele sau în combinaţie cu alte date, pot conduce la conclluzii privind starea de sănătate sau riscurile de spnătate despre o persoană.
- orice alte date din care poate fi trasă o concluzie despre starea de sănătate sau riscurile de sănătate ale unei persoane.

Interpretarea a fost oferită în contextul unui studiu privind aplicaţiile de lifestile şi wellbeeing care se înmulţesc.

Cu privire la acestea opinia a fost că atât timp cât nu transmit datele către terţi, ele rămânând pe device-ul pe care rulează aplicaţia, atunci datele sunt de uz personal privat şi nu se pun probleme din punct d evdere al legislaţiei privind datele personale. dacî însă datele sunt colectate, atunci taplicaţiile trebuie să informze în mod explicit pe utilizatori asupra faptului că urmează să fie colectate date  medicale şi trebuie să existe metode prin care să se ceară un acord expres prelabil din partea utilizatorului ca acele date să fie colectate. Întotdeuna cei care procesează astfel de date trebuie să se asigure că bazele de date sunt anonimizate şi că se colectează un minim de date strict necesare funcţionalităţii aplicaţiei.

Niciun comentariu: