Treceți la conținutul principal

Civilizatie si cultura


Marija Gimbutas, Civilizatie si cultura, Meridiane 1989,

Tot citesc in ultima vreme discutii patimase despre Cultura (civilizatia) Cucuteni, despe scrierea de la Tartaria. Si imi dau seama ca discutiile se fac de oameni care nu au parcus nimic care sa le confere posibilitatea sa aprecieze in mod critic tot felul de idei "savante" vehiculate.
In limba romana exista o carte care poate fi cosiderata o lectura de baza in domeniu pentru cei care vor sa inteleaga civilizatiile neolitice care au fost descoperite pe teritorul tarii noastre si,mai larg, in sud estul european. Este cartea avand ca autor pe Marija Gimbutas "Civilizatie si cultura". Cartea este in fapt o serie de articole fundamentale pe tema acestei civilizatii Europene Vechi, cum ii place autoarei sa o denumeasca.
Marija Gimbutas este o entuziasta a vechilor civilizatii neolitice din Europa si tine sa le sublinieze valoarea (le compara cu civilizatiile din Cornul fertil si sudul Anatolie - mai bine studiate si considerate ca leaganul civilizatiei, aratand ca sunt concomitente). Entuziastii vor gasi exact acelasi entuziasm si la Marija Gimbutas, asa ca nu vor fi dezamagiti.
Totusi Marija Gimbutas e un cercetatator serios, si aveti ocazia sa va lamuriti ca oricat de entuziasti ati fi nu puteti sustine opinii extravagante de genul:
1. Poporul roman e cel mai vechi si mai civilizat din Europa (cel putin) pentru ca suntem urmasii civilizatiei Cucuteni sau Turdas. Pentru ca pur si simplu aceste civilizatii sunt anterioare venirii indo-europenilor in Europa, deci nu au nico legatura cu poporul roman.
2. Civilizatia Cucuteni e cea mai speciala din Europa. Nu e asa de speciala.Civilizatii neolitice avansate inrudite cu cea Cucuteni erau si pe teritoriul Ungariei, Serbiei, Macedoniei, Bulgariei, Greciei si sudul Italiei.
3. Limba latina se trage din limba geto-daca care era o civilizatie mai veche dupa cum ne arata civilizatia Cucuteni.. Si latina si geto-daca sunt indo-europene. Adica sunt din alt poveste decat cea cu civilizatile neolitice (Cucuteni si celalalte asemanatoare).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…