Treceți la conținutul principal

Mediterana și lumea mediteraneană în epoca lui Filip al II-lea

Fernand Braudel, Mediterana și lumea mediteraneană în epoca lui Filip al II-lea, traducere Mircea Gheorghe,  Meridiane 1986, (6 vol.)

Asta e o carte care la vremea ei a revolutionat stiinta istoriei. Este cartea exemplara despre cum se scrie istoria pornind de la strucuri, lasand pentru final, ca nota de subsol, istoria evenimentelor politice.

Desigur tema aleasa de Braudel nu este intaplatoare. Filip al II-lea a fost rege al Spaniei intre 1556-1598. Un rege care, dupa ce si-a adaugat si corana Portugaliei, putea spune fara nici urma de exagerare ca in regatele sale soarele nu apune niciodata tinand seama de imperiile coloniale care inconjurau practic Pamantul. E un moment crucial in istoria Europei. Este momentul cand structurile a ceea ce numim capitalism se inventeaza si se impun. Bancherii genoveyi inventeay[ ceea ce am numi astazi apitalismul financiar, care manipuleaza doar insemne financiare, fara vreo legatua cu vreotranyactie materiala. Este un moment de cotitura in balanta de putere. Mediterana, cu infloritoarele orase italiene, cu Spania inca o prezenta mediteraneana (sa nu uitam ca Italia de Sud si Sicilia erau practic posesiuni spaniole) inca este un centru al lumii, insa resimte deja mutarea centrului economic catre Atlantic.

Este o carte fabuloasa si o lectura placuta, plina de informatii despre existenta cotidiana (de exemplu veti gasi raspunsuri la viteza cu care circula informatia in acele vremuri, sau ce insemna a face razboi pe atunci, lucruri care va pot schimba perceptia asupra istoriei)

V-ati gandit ca Mihai Viteazul a fost contemporan cu Filip al II-lea? Ca Mihai Viteazul era o parte din miscarile de putere ce se petreceau la nivel european?

Fernand Braudel il descrie pe Mihai Viteazul "marea figura, greu de inteles, si mai greu de judecat".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…