Treceți la conținutul principal

Hitler's First War

Thomas Weber, Hitler's First War, Oxford University Press

In mod sigur s-au scris o multime de carti despre Hitler, si este greu sa gasesti ceva cu adevarat nou despre subiect. Totusi aceasta carte face exceptie.

Cartea vrea sa raspunde la intrebarea cum poate sa explice experienta personala alui Hitler din primul Razboi Mondial ceea ce a devenit Hitler, dictatorul sangeros al Germaniei.

Desi partial tema a mai fost abordata, nimeni nu a facut un studiu complex si complet. Thomas Weber marturiseste ca in cursul muncii sale de documentare, in special asupra documentelor privind unitatea militara in care a activat Hitler, a avut surpriza sa constate ca a cercetat documente pe care evident nu le mai cercetase nimeni, unele fiind pastrate in arhive chiar neclasate (pastrate fizic fara ca arhivarii sa fi ajuns sa le intocmeasca fise de descriere a continutului, sa fi stabilit indici de arhivare, etc.)

Revenind la intrebarea care face centrul studiului desigur raspunsul este unul nuantat. Primul Razboi Mondial, ca experienta umana comuna, cu atrocitatile si suferintele sale nu explica prea mult evolutia ulterioara a lui Hitler. Mai degraba experienta individuala, particulara, a lui Hitler in legatura cu razboiul poate da unele raspunsuri, fara insa sa se poata stabili determinisme absolute.

Experienta lui Hitler din Primul Razboi Mondial este una particulara. Hitler a fost "curier" la comandamentul regimentului. Desi nu cu totul lipsita de riscuri, era o activitate "din spatele frontului". Dincolo de riscul mai scazut (din toti curierii care i-au fost colegi doar unul a murit in timpul razboiului, un procent de supravietuire exceptional comparand cu "trupa"), se bucura si de avantajul unui trai confortabil: dormitoare in case rechizitionate in spatele frontului (soldatii obisnuiti doemeau in transee, de multe ori inundate), mancare asigurata cu regularitate (soldatul normal ramanea de multe ori fara mancare pe linia frontului). Hitler a resimtit foarte putin pe propria piele ororile razboiului.

Traind in apropierea corpului ofiteresc de la comandamentul regimentului in mod sigur a "prins" valorile acestuia: conservatorism, disciplina, si un anumit dispret pentru "civilii" care nu se ridica la nivelul si idealurile ofiterului. Totusi nici acest lucru nu explica prea multe. De pilda antisemitismul nu era prezent in randurile corpului ofiteresc, si chiar, lucru putin stiut, decoratia Crucea de Fier, primita de Hitler spre sfarsitul razboiului, a fost acordata lui Hitler pe baza unui referat intocmit de un ofiter evreu.

Atitudinele politice ale lui Hitler s-au cristalizat nu in timpul razboiului, ci mai mult in epoca tulbure de dupa razboi. Dupa ce Hitler cocheteaza cu Republica Bavareza a Sovietelor (da, a fost simpatizant al comunistilor din Munchen), este folosit de un serviciu de informatii al armatei pentru munci de propaganda anticomunista (posibil si ca denuntator al fostilor colegi din efemera incercare de stabilire a unui stat sovietic la Munchen). In cadrul acestei activitati Hitler prinde gustul politicii de dreapta si ia contact cu un modest partid pe care il supraveghea, Partidul National Socialist al Muncitorilor (nazist). Restul e istorie.

Este adevarat ca dupa 1924 propaganda nazista fabrica un mit al luptatorului din Primul Razboi in jurul lui Hitler, dar aceasta este propaganda si are prea putin de a face cu faptele. Thomas Weber studiaza si modul in care s-a creat aceasta imagine in jurul lui Hitler.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…