Treceți la conținutul principal

URSS in Afganistan 1979-1989

Rodric Braithwaite, URSS in Afganistan 1979-1989, Corint, 2016

Rodric Braithwaite a fost ambasador al marii Britanii în URSS şi Rusia între 1988 şi 1992. Se află, deci într-o poziţie privilegiată în a scrie despre acest subiect.
Titlul ediției Româneşti este oarecum înşelător. Titlul ediției engleze "Afgantsy: The Russians in Afghanistan 1979-1989" este mult mai lămuritor. Este o carte despre sovieticii care au fost în Afganistan în timpul intervenţiei sovietice în acea ţară. Nu este în primul rând o istorie a acestei intervenţie, ci, mai ales, o istorie a exeperienţei umane a cetăţenilor sovietici care au participat la această intervenţie.
Desigur, comparațiile cu invazia americanilor în Vietnam sunt tentante. Au fost sovieticii niște invadatori foarte brutali, mai brutali decât americanii?
În primul rând Braithwaite  recunoaşte că mult din ceea ce mediile occidentale prezentau ca brutalitate a sovieticilor era de fapt exagerare şi propagandă caracteristică războiului rece.
Desigur brutalităţi au fost. Sovieticii au intervenit, practic, într-un război civil, unde graniţa dintre duşman şi aliat era extrem de neclară. Inevitabil pe acest fond s-a folosit violenţa nedescriminatoriu victime fiind în destule cazuri civili nevinovaţi. Pe de altă parte sovieticii au folosit extrem de puţin arme care să producă victime colaterale masiv. De pildă sovieticii nu au recurs decât în rare cazuri la bombardamente strategice, spre deosebire de americani care au aruncat în Vietnam mai multe bombe decat în al doilea razboi mondial. Sub acest aspect sovieticii au produs mult mai putine victime printre civili decat americanii.
Era soldatul sovietic mai violent? In unele cazuri se poate spune ca da. Orice armata, oricat de disciplinata, exercita o anumita violenta fata de civili. In cazul armatei sovietice exista o nota specifica: sistemul terorizării sistematice a noilor recruti de catre veterani. Climatul acesta de violenta continua in care traia soldatul sovietic il indemna sa refuleze, violent, asupra populatiei civile.
Pe de altă parte este notată empatia soldatului sovietic (în cele mai multe cazuri un ţăran şi el) cu localnicii afgani. De fapt, se notează că supraviețuirea soldaţilor sovietici în micile posturi de pază de-a lungul coridoarelor de transport pe care armata sovietică încerca să le protejeze de atacurile insurgenţilor, se datora mai puţin superioritatii militare (îndoielnică, armata sovietică nu a fost mai bună decat restul societatiii sovietice care se dezintegra in anii 1980) cât capacităţii ofițerilor şi a subofițerilor sovietici de a păstra bune relaţii cu localnicii.
Desigur era un război ciudat unde albul sau negrul era greu de separat. Câteva întâmplări sunt semnificative. Un ofiţer sovietic care avea sub comandă şi soldaţi afgani a fost atacat. In timpul luptei au murit cativa militari afgani. După eveniment un comandant insurgent local a stabilit o intalnire cu comandantul sovietic. Insurgentii erau interesati cine il atacase, pentru ca unul din ofiterii afgani omorati era din familia comandantului insurgent, care acum conform regulilor tribale, se pregatea să răzbune această moarte.
Sau aviaţia sovietică a atacat postul de comandă al celebrului comandant insurgent Massud. Chiar au anunţat că l-au ucis în bombardament. Ofiţerii KGB de informaţii au dezminţit această informaţie. "Când bombardaţi voi, noi luam ceaiul cu Massud, ştim sigur că e în viaţă".

"Generalii poarta razboaiele dupa puterile lor. Cei mai buni incearca sa pazeasca vietile soldatilor si sa ii controleze in mod corespunzator. Cand totul se incheie, acestia scotocesc prin arhive si isi scriu memoriile, pentru a-si gasi un loc in istorie, pentru a justifica hotararile luate si cateodata pentru a lovi indirect in cate un fost coleg.
Soldatii care duc greul luptelor revin acasa dupa ce au vazut si facut lucruri ingrozitoare, care se intorc impotriva lor si le bantuie amintirile. Povestile de eroism si camaraderie ii ajuta sa isi gestioneze amintirile si sa confere inteles situatiilor prin care au trecut. Multi altii nu vorbesc despre experientele traite si merg in mormant fara sa le spuna nici macar celor mai apropiati si dragi cum a fost cu adevarat. Asa se intampla dupa toate razboaiele. Asa a fost si dupa razboiul sovietic din Afganistan.”
Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dizolvare SRL (5) - Dizolvare fara lichidator. Model hotarare lichidare si repartizare

Dupa ce s-a hotarat dizolvarea se fac, sub răspunderea administratorului şi contabilului societăţii documentele de lichidare
-       Inventarierea  şi evaluarea elementelor de  natura activelor, datoriilor  şi capitalurilor proprii ale societăţilor comerciale care urmează  să se lichideze  şi înregistrarea rezultatelor inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie;-  Întocmirea situaţiilor financiare anuale, în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile; -       Achitarea datoriilor societăţii comerciale către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum  şi a celorlalte obligaţii sociale către alte fonduri, salariaţi şi alţi terţi;-       Stabilirea rezultatului lichidării (profit sau pierdere), întocmindu-se contul de profit şi pierdere în formatul prevăzut de reglementările contabile aplicabile;    Se obţin  documentele de la finanţe care atestă că s-au plătit toate datoriile, către stat. Eventual alte documente de plată a datoriilor cătr…

Model decizie avertisment scris

Protecția datelor personale pentru toți

Pentru cei interesați de problematica protecției datelor personale -GDPR, am scris această carte, apărută în format electronic.

O puteți achiziționa aici.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) art. 8 din Convenție garantează respectarea dreptului de viață privată, familie, a domiciliului și a corespondenței. In baza acestei dispoziții Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărâri în legătură cu protecția datelor personale în cazuri în care s-au strîns informații despre viața personală a unei persoane ( cazul Leander contra Suediei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57519)  în cazul interceptării comunicațiilor electronice și telefonice (cazul Klass contra Germaniei http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57510) supravegherea la locul de muncă (cazul Copland contra Regatului Unit http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=002-2765) utilizarea de sisteme CCTV (Peck contra Regatului Unit) protejarea imaginii unei persoane (cazul Von Hannover contra Germaniei http://hudoc.echr.co…