vineri, 12 august 2016

Identitatea la control

Nu cred că este cineva care să nu fi intrat în vreo clădire de birouri și să nu fi fost în situația în care un cerber plin de zel să vă ceară buletinul și să vă chestioneze ce căutați acolo.
Autoritatea din Cehia responsabilă de protecția datelor personale s-a gândit să emită o opinie asupra ce e permis și ce nu pentru astfel de situații. Cum e o situație extrem de uzuală cred că e de interes ce interpretări s-au emis.
În primul rând se consideră că este legitim în scopuri de protecție a proprietății private să se ceară unele informații despre persoanele care pătrund într-un spațiu  care nu este public prin definiție (cum e o clădire de birouri). În acest scop se poate cere numele, scopul vizitei și eventual numele persoanei care este vizitată.
Însă se atrage atenția că a se solicita alte informații excede scopului legitim al proprietății private. În niciun caz nu se pot face copii ale unor documnete de identitate sau nu se pot reține pentru prelucrare alte informații despre persoană.
Datele obținute nu se pot utiliza pentru a se supraveghea activitatea angajaților. Mai mult, aceste date trebuie șterse în câteva săptămâni deoarece nu este legitimă păstrarea lor pe perioade lungi de timp, pentru că excede scopului privind protecția proprietății.

Niciun comentariu: