marți, 9 august 2016

Semnal 10.08.2016Pentru ca s-a dat liber la încasat plăți în numerar pentru organizatorii de nunți și botezuri s-a emis și o procedură după care se admite ca un astfel de organizator să primească aprobare de încasări în numerar dincolo de plafonul de 10.000 lei. Aprobarea se dă la cerere și principalul criteriu este cel istoric, putând fi aprobate plafoane mai mari în funcție de istoricul de încasări al fiecărei firme.

Nu este deloc clar ce poate face cineva care înființează o firmă nouă în domeniu, din moment ce el nu are vreun istoric de încasări în funcție de care să-I fie aprobat un plafon majorat.
Sau dacă eu am o firmă mica care prinde peste noapte afacerea secolului în care am nevoie să fac încasări în numerar peste ce fac deobicei, ce mă fac? Genul ăsta de norme crează avantaje concurențiale pentru anumiți comercianți și dezavantajează pe cei nou intrați pe piață sau afacerile mici.
Consiliul Concurenței o fi citit ce scrie onorat Ministerul Finanțelor în Procedura de aplicare a prevederilor art. 41 alin. (5) din Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată din 02.08.2016,aprobată prin Ordinul  nr. 1265/2016, Ministerul Finanţelor Publice – MFP În vigoare de la 08.08.2016, Monitorul Oficial, Partea I nr. 603 din 08.08.2016?

Curtea Europeană a Drepturilor Omului pare să fie mai interesată de drepturile infractorilor decât de problemele cetățeanului normal din România. Altfel nu îmi explic avalanșa de cereri admise de către Curte în ce privește încălcarea unor drepturi ale omului în legătură cu procedure penale. Sigur, drepturile omului sunt importante, dar parcă Curtea Europeană a Drepturilor Omului ar trebui să se uite un pic și la contextul social în care se petrec faptele respective. Hotărârea în cauza Bălteanu împotriva României din 16.07.2013, data Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO, Monitorul Oficial, Partea I nr. 605 din 09.08.2016  are și aspectul că intră pe terenul foarte delicat al interceptărilor. Încă ceva muniție pentru avocații care apără acuzați de fapte de corupție unde interceptările sunt o probă esențială.

Niciun comentariu: